Här är vi!

Vi är sju individer från spridda delar av landet som alla har samlats i Österfärnebo. Här är vi för att läsa en praktikantkurs på Färnebo folkhögskola, som är freds-, miljö- och solidaritetsrörelsens folkhögskola. Vårt praktikland är Ecuador och temat på kursen är metoder för förändring.

Kursens första tre månader har vi ägnat åt förberedelser inför resan i form av temaveckor med ämnen som globala frågor, makt och identitet, ursprungsfolk, spanska, ekologiskt jordbruk, Latinamerikas och Ecuadors historia men även Sveriges mörka historia.

Något som är ganska unikt med Färnebo och nytt för oss alla är kollektivlivet. Vårt fina lilla röda hus kallas för Bohms och här lever vi i sann kollektivanda, vilket medför både skratt och gråt. Här försöker vi i den verkliga vardagen att tillämpa de demokratiska och solidariska teorier vi har fördjupat oss i.

Varje morgon går en av oss upp enligt schema för att duka fram en lyxig grötfrukost åt oss alla. Skoldagen börjar 8.30 med morgonmöte som innefattar en mårunda där alla får tillfälle att i lugn och ro lätta på hjärtat. Därefter tas aktuella punkter upp där alla beslut tas demokratiskt. Dagen fortsätter med att vår kära lärare Carmen presenterar ett nytt spännande tema, där vi använder oss av olika folkbildningsmetoder. Obligatorisk fika infaller två gånger om dagen och här äger många diskussioner och utflippade samtal rum.

Både lunch och middag lagar vi tillsammans i vårt hem. När vi inte har skola, möten eller matlagning ägnar vi gärna tiden åt att spela musik, sjunga, gå promenader, baka, skriva i bajsboken, filmtittande, dansa, hänga med våra vänner i Mexico- och Sydafrikakurserna, fysiska aktiviteter, läsa böcker, hälsa på Lasse i kiosken, mysa - och pluggande.

Avresan till Ecuador är den 21 maj. Syftet med vår resa är att lära känna Ecuador och få förståelse och insyn i de organisationer vi kommer att praktisera i. Två av oss kommer att arbeta med Kawsay, vilket är en stiftelse som jobbar med att stärka ursprungsfolkens kultur, identitet och rättigheter. De andra fem ska till FENOCIN, som är en medlemsbaserad organisation som arbetar för småbrukare, ursprungsfolk och svartas rättigheter.


Bohms - vårt hem i Österfärnebo.


Kommentarer
Postat av: Rebskij

Woohoo! Viva Ecuador! Hoppas ni får en grym resa. Puss

2010-05-05 @ 03:20:31
Postat av: Anton

Fan vad snygg blogg, och bra skrivet!

2010-05-13 @ 18:33:40
Postat av: Slemmis

Varför så inaktiv i bloggen Michelangelo? Kyss

2010-05-25 @ 16:11:08
Postat av: Den Resande Skolan

Hej Ecuadorpraktikanter!

Vilken fin blogg ni har. Tjusigt! Vill bara säga att vi har länkat till den på DRS facebooksida för att sprida den till gamla färneboiter. Det är alltid roligt.

DRS är alltså Den Resande Skolan, som är föreningen för f.d. deltagare på Färnebo folkhögskola. Ni är förstås mycket välkomna till föreningen. Vi hörs!

/DRSstyrelsen genom Hillevi

2010-11-30 @ 10:35:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0