El agua ya es de todos

Den bokstavligt talat livsviktiga kampen om vattnet ar nagot av det mest aktuella i Ecuador just nu, framforallt for ursrpungsbefolkningen pa landet. Problemen ar bland annat att vattentrycket ar valdigt lagt (exempelvis for San Pablo Urku, dar Anton och jag bor, tillsammans med en annan comunidad, med totalt ca 4500 invanare, ar vattentrycket tre liter i sekunden), vissa har en lang bit att ga till narmsta kran, vattnet ar smutsigt och ibland forsvinner vattnet helt i nagra timmar, ibland dagar. Mycket av vattnet gar at till till exempel rosodlingar och andra exportvaror, istallet for att livnara det egna folket och de sma producenterna.
Den nya konstitutionen som utformades och skrevs under av president Rafael Correa ar 2008 ingav stort hopp hos befolkningen. Det ar den forsta konstitutionen i varlden dar naturens rattigheter forsvaras och den innehaller aven ett avsnitt dar det forklaras att vattnet ar till for alla, och att alla ska ha tillgang till rent och tillrackligt mycket vatten. Det later valdigt fint och hoppfullt pa papper, men tyvarr har Rafael Correa med sin regering haft svart att inforliva de har loftena i lagar och darmed aven en verklig forbattring av situationen i praktiken. Detta menar manga beror pa Correas ovilja att hjalpa folket, att han prioriterar egna vinstintressen framfor sitt folks rattigheter, vilket tyvarr inte ar alltfor ovanligt bland ledare pa den har kontinenten.
Den 28e juli kom dock ett stort framsteg i ursprungsbefolkningens kamp om vattnet. Anton och jag var med i Cayambe nar ett kontrakt skrevs pa om en ny vattenkanal som ska byggas pa landsbygden i norra Ecuador, sa att tillgangen till rent vatten blir battre for de som drabbas varst, det vill saga de som bor pa landet. Narvarande kontraktspaskrivare var bland annat jordbruksministern och hogsta honset for en av Ecuadors nordligaste provinser Pichincha. Slagorden och hurraropen haglade fran organisationerna och bysamfalligheterna som hade samlats pa laktarna for att visa sitt stod. Nar nagon ropade "¡Viva el presidente Rafael Correa!" var det dock inget som svarade "¡Viva!".
Las mer har.

Amelie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0