Inti Raymi - Fiesta del Sol (Solfesten)


Denna dag vantade den suverane med sina foraldrar pa gryningen. I bedjande stallning och barfota pa plazan oppnade de sina armar och gav ut kyssar i luften. Nar de forsta solstralarna nadde Inkan lat han tva guldbagare fyllas med Chicha (majsol) och med vanster hand drack at sina foraldrars ara medan han med den hogra lat spilla ut pa ett guldkrus.
(till Pachamama?) Darefter gick man till Corichancha for att dyrka solen, och de hogsta cheferna (Curacas) lat ta fram offergaverna och hela foljet atervande till plazan for att offra alltsammans i en ny eld som tandes med hjalp av en spegel och ett guldarmband av den hogsta prasten. Djurkottet delades mellan alla narvarande, liksom en stor mangd Chicha – som rackte sa lange sa att festen kunde fortsatta i flera dagar.
Text upplast av en larare pa skolan


Idag firas Inti Raymi alltid den 21 juni, fast det var inte forran 1944 som festen aterupptogs da den varit forbjuden sen Virrey Fransisco de Toledo inte ansag att hogtiden gick val ihop med den katolska religionen, detta ar 1572.


Jag fick se hur man firade Inti Raymi pa en grundskola i San Lucas for forsta gangen, ty innan har man aldrig gjort det fastan skolan ar en skola Bilingüe, dvs. att de forutom spanska ocksa lar ut ursprungsspraket Kichwa. Under ceremonins gang talade skolans larare och rektorer, medan barnen dansade och konstruerade Chakanan (det Andinska korset) med blommor och frukter. I och med solfesten tackar man Gud for solen som ater gett dem liv sa att man annu en gang kunnat skorda. Festen avslutades med att frukten delades ut till alla narvarande och talarna uttalade sin onskan om at
t bevara den rika kultur som fogar samman folket.


Elenita

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0