Till försvar av demokratin!

30/9 – 2010

Under den sjätte dagen på skola Andina nås vi av nyheterna: Polisstyrkorna i landet gör uppror mot president Rafael Correa, som redan hålls som gisslan på polissjukhuset. En statskupp är i farten.

 Hela situationen är absurd.

Givetvis ska de kamrater från Ecuador som deltar på skolan mobiliseras till försvar för sina rättigheter! Allting går väldigt fort. Vi gör en brainstorming om vad som kan behövas, och hela situationen uppenbarar sig med en sådan absurditet.

 Det är som att vara tillbaka till COP15 i Köpenhamn förra året, då vi planerade inför civilolydnadsaktionen Reclaim the Streets, då vi snackade strategiplaner för att allt skulle gå mycket lugnt och fredligt till.

Men så kommer faktumet: Detta är Ecuador, med en väldigt korrupt polis och som det ryktas hejas på av USA, som i sin tur alltid betraktat den Latinamerikanska kontinenten som sin bakgård sedan deklareringen av Monroedoktrinen. De har som mål att försvaga de vänstervridna regeringarna i Latinamerika. Med vapen, tårgas, batonger och en annan mentalitet, kan vad som helst hända i detta land. En civil har avlidit, flera ar skadade.

På Live-TV syns en massa folk (uppskattningsvis 25 000!) som står samlade på Plaza Grande, demonstrerandes för försvaret av demokratin. Vi ser ett hav av färger och hör folket skrika slagord, det ser lugnt och bra ut.

Som utlänningar stannar vi kvar i skolbyggnaden en bra bit från Quitos centrum, tillsammans med colombianerna samt peruanerna, för att inte kidnappas. Hörde nyss från nyheterna att flera försökt åka härifrån men att de inte kunnat p.g.a. nedstängningen av all slags trafik i landet. Allt känns så otroligt.



Breven gar nu ut med detta meddelande:

Den Andinska bondefolkrörelseskolan med deltagare från Ecuador, Colombia, Peru och Sverige, ledd av CLOC Latinamerikas bondeorganisationers koordinering meddelar:
 
Till alla bonde-, folkrörelse-, sociala-, och kooperativa organisationer som fördömer dagens händelse i Ecuador. Det följande sker: den nationella polisen gör ett försök till statskupp mot folkets intressen, den politiska konstitutionen samt den institutionaliserade demokratin genom kidnappningen av president Rafael Correa, som nu hålls i förvar på polissjukhuset i Quito.
 
Således har nu skolan mobiliserat med objektivet att stötta den nationella regeringen för att visa på det folkliga motståndet och kampen.




Li

Kommentarer
Postat av: anton och amelie

bra skrivet compañera!

2010-10-01 @ 21:19:04
URL: http://enannanvarld.webblogg.se/
Postat av: Katarina

Hej Anton,



jag har skickat texten till [email protected]

Kolla på den så snart du kan! Jag har frifräst litet tematiskt speciellt på slutet, hoppas du känner igen dig! :-)

Katarina Östholm/

2011-04-08 @ 10:05:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0