Lo que pasa en Ecuador

Häromdagen var vi på Latinamerikagruppernas, SALs, kontor här i Quito och träffade bland annat Frida och Markus som är två svenskar som arbetar på SAL här. Markus berättade lite om hur det politiska situationen ser ut i Ecuador, vilket var väldigt intressant, givande och viktigt för oss att känna till.

Rafael Correa är president sedan tre år tillbaka med sitt parti Alianza País, som egentligen är en sammanslagning av flera olika grupper. I valet vann han över Alvaro Noboa, som sägs vara en av världens rikaste män bland annat eftersom han äger extremt mycket mark och har kontroll över många bananodlingar och exportvaror, så det var en stor framgång.

År 2008 skrevs en ny konstitution som innehöll flera kontroversiella delar till ursprungsfolkets och böndernas fördel, som till exempel nya riktlinjer angående vattenlagen, presslagen, gruvlagen och territoriumlagen. Problemet är att det som står i konstitutionen är ganska absrakt och nu är utmaningen att överföra det hoppfulla och bra till verkligheten och praktiken. Den processen går ganska trögt och det fifflas även lite under tiden. Bland annat så har asamblean, riksdagen, haft möten på natten där de ändrat i lagarna och konstitutionen och tagit bort viktiga delar till ursprungsfolkets nackdel. Detta har lett till stora protester från ursprungsfolksrörelsen, bland annat FENOCIN, som har börjat kritisera Correas regering. Det finns fortfarande ett stöd, men utvärdering pågår om hur FENOCINs ställning till regeringen egentligen är.

Vattenlagen är en av de saker som händer här som är högaktuell och har blivit en slags symbol för protesterna. Läs mer om vad som händer i Ecuador just nu här.

Mur i Quito: "Vatten med vattenlagen"


Hasta luego.
Amelie

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0