Statskupp i Ecuador

Militaren utanfor polisjukhuset. Bild: Juventud Comunista Ecuador.


President Correa med krycka och gasmask. Bild: Juventud
Comunista Ecuador.

Tusentals manniskor samlades pa Quitos torg for att visa sitt stod for
presidenten. Bild: Juventud Comunista Ecuador.

President Rafael Correa talar till folket efter att militaren hjalpt honom
ut ur sjukhuset. Bild: Juventud Comunista Ecuador.



Vi har haft besok i San Pablo Urku av var larare Carmen ett par dagar och under en workshop som hon holl i fick vi ett samtal av var handledare Johanna: Det ar statskupp i Quito.

Stora delar av militar och polis har organiserat sig eftersom dom ar missnojda med nagra beslut som regeringen har tagit, bland annat som handlar om militarens och polisens bonusar och andra formaner som dom har varit lovade, men nu blivit reducerade av presidenten Rafael Correa och hans regering.

Nar vi gick utomhus efter workshopen mottes vi av nagra man och kvin nor som precis hade sett en skum lastbil kora forbi, samtidigt som de horde pa bilradion om en lastbil s om aker runt och hittills har ranat fyra banker. Folk passar pa att rana banker och plundra affarer nu nar hela polisstyrkan ar oorganiserad och har annat for sig an att losa brott.

Alla TV- och radiokanaler rapporterade om handelserna i Quito, dar all trafik till och fran staden, inklusive flygplatserna, samt statstrafiken med metro och buss stangdes av. Det var kaos med poliser som demonstrerade valdsamt mot presidenten och hans regering. President Correa blev traffa d av targas och fordes till ett sjukhus. Detta rakade vara polissjukhuset, och darmed var presidenten i princip kidnappad av polisen. Militaren valde att vara pa presidentens sida och omringade sjukhuset bevapnade for att forsoka fa ut presidenten och skydda honom. Skottlossning skedde mellan militaren och polisen och bomber kastades. Militaren lyckades till slut fa ut president Correa fran sjukhuset och forde honom till ett torg i Quito dar tusentals manniskor samlats for att visa sitt stod for presidenten och demokratin, som nu anses vara i fara. Bland folket och organisationers flaggor sag jag flera FENOCIN-flaggor, som ju ar organisationen dar Stina, Lina och Filip ar praktikanter.

Anton och jag ar i sakerhet i San Pablo Urku och jag var hemma med familjen och foljde handelserna pa teven, och det var som att se en krigsfilm, med skillnaden att detta var direktsandningar fran vad som hande tre timmar bort. Sandningarna avbrots senare eftersom nagra aktivister tagit sig in i TV-huset for att forsoka ta kontroll och stanga signalen.

Nu verkar laget ha lugnat sig, och flera ledare fran andra sydamerikanska lander ar pavag till Ecuador for att forhandla och reda ut situationen tillsammans med Correa.

Amelie

Kommentarer
Postat av: Rickard

Shit vad läskigt. Ta hand om er där borta nu!

2010-10-01 @ 22:42:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0